Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

JURA

P.E.P. – synonim innowacji! Ekspres automatyczny Z6.

P.E.P. – synonim innowacji!

Niełatwo zastąpić profesjonalnego baristę, który jak nikt zna się przygotowywaniu idealnej kawy. Bliskie sukcesu są ekspresy szwajcarskiej firmy Jura, która od lat wprowadza innowacyjne rozwiązania. Tym razem jescczze bardziej zwiększyła funkcjonalność swoich urządzeń, tworząc P.E.P, czyli proces ekstrakcji pulsacyjnej.

Model Z6 to synonim nowoczesności i innowacji. Jak wszystkie urządzenia sygnowane logo Jura wyróżniają go rozwiązania, które rewolucjonizują rynek ekspresów do kawy. Nowością jest niepowtarzalny system zaparzania. Na czym polega P.E.P.? Podczas procesu zaparzania woda przepływa przez zmieloną kawę w elektronicznie dostosowanych, krótkich odstępach czasu, dostosowując czas i ilość wody do ilości zmielonej kawy. Uzyskany w ten sposób przedłużony czas ekstrakcji pozwala uwolnić pełnię drzemiących w kawie smaków i aromatów, także w wypadku małych porcji kawy, jak ristretto czy espresso. Dziesięciostopniowa regulacja intensywności daje możliwość dostosowania smaku do indywidualnych preferencji użytkownika, a dzięki sterowaniu Rotary Selection i wyświetlaczowi TFT obsługa ekspresu jest w pełni intuicyjna. Ponadto Z6 to pierwszy model, w którym wszystkie specjały kawowe mogą być indywidualnie programowane, powielane i nazywane według upodobań użytkownika. Urządzenie wyposażono w 10 poziomów regulacji temperatury mleka. Dzięki temu napoje mleczne można przygotować według własnego przepisu, dobierając wszystkie parametry według uznania. Wszystko dzięki specjalnemu zaworowi ceramicznemu, który reguluje automatycznie powietrze ogrzewające i spieniające mleko. To gwarantuje, iż mleko jest ogrzane albo w zależności od potrzeb ogrzane i jednocześnie spienione. Ekspres ma także automatyczny program czyszczenia systemu mlecznego za naciśnięciem jednego przycisku oraz nowy sześciostopniowy młynek Aroma, który szybko, ale delikatnie mieli ziarna. Regulowania jednostka zaparzająca o pojemności do 16 g kawy mielonej, sterowana elektronicznie, dokładnie dostosowuje ciśnienie do wybranej ilości kawy. Przed właściwym zaparzaniem wykonywana jest procedura zaparzania wstępnego (Intelligent Pre-Brew Aroma System, I.P.B.A.S.), dzięki czemu kawa zostaje zwilżona. Dużą zaletą urządzenia jest wykorzystanie filtra Claris, który zapewnia optymalną jakoś wody, dbając tym samym nie tylko o smak kawy, ale i samo urządzenie. Dodatkowym ułatwieniem jest system RFID, który monitoruje stopień zużycia filtra i informuje użytkownika o konieczności jego wymiany. Ponadto „inteligentny” system wody (I.W.S.) optymalizuje korzyści wynikające ze stosowania filtra.

2015-10-01

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2020 InfoMarket