Użytkownik

Zaloguj

Zarejestruj

Sekcje

WINIARKI

Chłodzenie wina w domowym zaciszu

Chłodzenie wina

Winiarki, czyli specjalistyczne chłodziarki do przechowywania i dojrzewania wina, to urządzenia, które są bardzo popularne zwłaszcza w państwach Europy Zachodniej i Południowej. Także polscy konsumenci coraz częściej nabywają te produkty.

Chłodziarki do wina przeznaczone są do długoterminowego przechowywania różnych rodzajów tego szlachetnego trunku. Dużą popularnością cieszą się m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Mieszkańcy tych i wielu innych krajów – zwłaszcza Europy Zachodniej i Południowej – znani są ze swojego zamiłowania do wina, a co za tym idzie, szczególną wagę przykładają do jego przechowywania. Smak wina zależy przecież nie tylko od tego, z jakiego szczepu czy regionu pochodzi, ale m.in. od odpowiedniej temperatury i wilgotności w jakiej jest przechowywane. Na polskim rynku prym wiodły do tej pory przede wszystkim modele przeznaczone do zastosowań profesjonalnych – zwykle dość drogie i charakteryzujące się bardzo dużą pojemnością oraz rozmiarem. Te cechy często uniemożliwiają korzystanie z winiarek w domowych, nie zawsze dużych i przestronnych wnętrzach. Zainteresowanie wśród polskich konsumentów prawidłowym przechowywaniem i podawaniem wina zwiększa się, a tym samym z roku na rok pojawia się coraz większa liczba winiarek i producentów oferujących tego typu urządzenia, ale do zastosowań domowych. Wszystko to z korzyścią dla klienta, który może przebierać w ofertach różnych marek i wybrać model, który będzie dopasowany do jego potrzeb.

Chłodzenie wina

Sommelierski kunszt

Zależnie od rodzaju trunku może mieć on nieco inne wymagania odnośnie przechowywania i podawania. Optymalne warunki przechowywania mają znaczący wpływ na walory smakowe trunku, jego wyrazistość, a nawet kolor. Sommelierski kunszt i użytkowanie winiarki nie ograniczają się jedynie do wybrania temperatury, jaka ma panować we wnętrzu urządzenia. Prawidłowe przechowywanie to także takie, w którym zapewniona jest optymalna wilgotność i jakość powietrza. Należy pamiętać o tym, że butelka, leżakując, oddycha. Aby przepływ powietrza przez korek był idealny, korek nie powinien być ani zbyt mokry, ani też zbyt suchy. Korkowane wino jest szczególnie narażone na zewnętrzne zapachy. Przez wilgotny korek niepożądane zapachy mogą z łatwością przedostać się do wnętrza butelki, co z pewnością wpłynie na smak wina. Nie bez powodu w profesjonalnych winnicach olbrzymią wagę przywiązuje się także do konstrukcji samego korka, aby wino przechowywane w butelce po zakorkowaniu nie traciło na swoich walorach, a wręcz przeciwnie – z czasem nawet zyskało. Winiarki, jako urządzenia profesjonalne, są w stanie zapewnić idealną wilgotność powietrza i stworzyć najlepsze warunki do dojrzewania trunku. Wino, zależnie od gatunku, powinno się bowiem spożywać w odpowiednim momencie jego „życia” – jedne lepiej smakują, gdy są młode, a inne dopiero z wiekiem nabierają odpowiedniej szlachetności.

Różnorodne rodzaje winiarek

Dostępne na rynku modele winiarek możemy klasyfikować głownie pod kątem aranżacji wnętrza. Wybierać można spośród tych wolnostojących, jak i do zabudowy (w tym również konstrukcji podblatowych). Jednak obok konstrukcyjnego zaplecza należy przyjrzeć się możliwościom technicznym urządzeń. Dostępne na rynku winiarki możemy też dzielić na urządzenia bez wydzielonych stref temperatury oraz te z wydzielonymi strefami. Te drugie mają niezależną regulację temperatury, wilgoci oraz zapewniają winu odpowiednią ilość światła, zależnie od strefy, w której jest przechowywane.

Różnorodne rodzaje

Najważniejsze parametry

Jednym z najważniejszych parametrów winiarki, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z modelem wolnostojącym, czy do zabudowy, jest jej pojemność. Może ona być podawana w litrach, ale najczęściej – ze względów praktycznych – mierzymy ją w prosty sposób, bo podając liczbę butelek, jaką możemy zmieścić w jej wnętrzu. Na rynku występuje jednak kilka różnych rodzajów butelek. Wśród nich wymienić możemy: reńską, bordeaux, burgundzką, rodańską, alzacką, champagne i inne. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się właśnie butelka bordeaux o pojemności 0,75 l, dlatego też stała się ona uniwersalną „jednostką miary”. Butelka ta występuje również w dwóch wersjach: lekkiej oraz ciężkiej. Różnica między nimi to oczywiście masa i większe zagłębienie na dnie butelki ciężkiej (zwykle przeznaczonej do wina z wyższej półki). Pojemność mniejszych modeli to zaledwie kilka czy kilkanaście butelek. Urządzenia podblatowe mieszczą ich zwykle nieco ponad 30. Z kolei duże, profesjonalne winiarki umożliwiają przechowywanie nawet do 200 standardowych butelek wina. Pojemność liczona w butelkach jest też ściśle powiązana z gabarytami takiej chłodziarki. Niektóre małe winiarki można z powodzeniem ustawić na kuchennym blacie, a w trakcie spotkania nawet na stole. Te największe i najpojemniejsze winiarki mają natomiast nawet ok. 2 m wysokości i w domowym wnętrzu zajmują mniej więcej tyle miejsca co standardowa chłodziarkozamrażarka.

Chłodzenie wina

Solidne drzwi wyposażone w szyby z filtrem UV pomagają chronić wino przed negatywnym działaniem promieni słonecznych.

Chłodzenie w dobrym stylu

W chłodziarkach, zwłaszcza modelach wolnostojących, ważne są nie tylko komfort użytkowania i funkcjonalność, ale również wzornictwo sprzętu. Firma Vestfrost, doświadczony specjalista w segmencie produkcji chłodziarek do wina, ma w ofercie wyjątkowe modele, które nie tylko utrzymują odpowiednią temperaturę wina, ale są też doskonałym elementem wystroju domowego wnętrza. Najlepszym tego dowodem jest wolnostojący model W38 z serii Function. Urządzenie może pomieścić 38 butelek wina o standardowym rozmiarze. Zostało wyposażone w dwie strefy chłodzenia, w których można ustawić temperaturę z zakresu od 5 do 18 °C. Producent zastosował sterowanie elektroniczne z nowoczesnym wyświetlaczem LCD. Kompresor wykorzystywany w urządzeniu wyposażony został w technikę eliminującą niepożądane drgania i wibracje. Szklane drzwi winiarki są przyciemniane, z filtrem UV, co pozwala chronić wino przed promieniami słonecznymi i utrzymać odpowiedni smak trunku. Wnętrze urządzenia podświetlane jest energooszczędnymi lampami LED. Metalowe półki z frontami z naturalnego dębu doskonale komponują się z ciemną obudową winiarki, co nadaje urządzeniu elegancji połączonej z nutą tradycji i klasyki. Urządzenie wyposażono w filtr z aktywnym węglem pochłaniający zapachy. Wysokość winiarki można dopasować do potrzeb dzięki regulowanym nóżkom (od 82 do 89 cm). Szerokość, głębokość i wysokość urządzenia wynoszą odpowiednio 59,5, 57,3 i 82 cm. Urządzenie jest stosunkowo ciche. Poziom hałasu podczas pracy winiarki nie powinien przekraczać 45 dB. Model W38 może być przeznaczony do zabudowy, ale również można go zainstalować jako urządzenie wolnostojące.

Chłodzenie

Temperatura pracy

Winiarka może mieć jedną lub więcej różnych stref temperaturowych, co pozwala zapewnić odpowiednie warunki dla różnych rodzajów wina. Niektóre z nich przystosowane są specjalnie do długoterminowego przechowywania. Winiarki jednostrefowe działają na zasadzie chłodzenia grawitacyjnego. Jak wiadomo, chłodne powietrze gromadzi się na dole urządzenia, z kolei ciepłe masy powietrza unoszą się. Wymagające mniejszej temperatury wino białe powinniśmy zatem układać na dole, z kolei czerwone – na górze. Rozwiązanie to przywołuje analogię do tradycyjnych winiarskich piwniczek. W celu zapewnienia optymalnej temperatury dla różnych gatunków wina producenci zwykle wyposażają winiarki w regulację tego parametru w pewnym zakresie, optymalnym dla rozmaitych trunków. W niektórych urządzeniach może być też możliwość regulacji wilgotności, co pozwala na ustawienie optymalnego poziomu wilgotności powietrza we wnętrzu urządzenia. Za odpowiednią wilgotność mogą również odpowiadać kamienie lawy, które polane wodą utrzymują stały poziom jej stężenia w powietrzu. Z kolei za czystość i nienaganną jakość powietrza odpowiedzialne są nowoczesne systemy filtracji, zastosowane w wielu nowoczesnych urządzeniach. Zaletą winiarek jest ich stosunkowo cicha praca. Głośność – mierzona w decybelach – w wielu modelach nie przekracza 45 dB, a w wypadku niektórych nawet 40 dB, co obrazowo można by porównać do lekkiego szmeru czy też spokojnej rozmowy. Dzięki temu cichą winiarkę możemy też z powodzeniem zainstalować w salonie, gdzie zwykle odpoczywamy, bo dźwięk wytwarzany podczas jej pracy nie powinien być dla nas uciążliwy. Wszystko jednak zależy tutaj od rodzaju zastosowanego kompresora i wentylatora, jak również gabarytów samego urządzenia.

Temperatura

Chłodzenie wina dla każdego

W naszym kraju w zdecydowanej większości dostępne są przede wszystkim winiarki rekomendowane odbiorcom profesjonalnym – droższe i charakteryzujące się bardzo dużą pojemnością oraz rozmiarem, co nie ułatwia korzystania z nich w warunkach domowych. Firma Amica, wychodząc naprzeciw zmieniającym się trendom, wprowadziła do oferty urządzenia zaprojektowane z myślą o użytkownikach indywidualnych. Jednym z nich jest model WCB1K54B24.1, który pozwala przechować 24 standardowe butelki i doskonale wkomponowuje się w zabudowę kuchenną. Winiarka ta została wyposażona w Vino- Optima System, dzięki któremu zapewnimy właściwe warunki przechowywania różnego rodzaju trunkom. Zakres elektronicznej regulacji temperatury wynosi od 5 do 20 °C. Nowa chłodziarka umożliwia także długotrwałe przechowywanie ekskluzywnych gatunków wina w optymalnych warunkach, które do tej pory były przede wszystkim w urządzeniach produkowanych z myślą o profesjonalistach. Dzięki przyciemnianej szybie anty-UV i oświetleniu LED, które nie emituje niekorzystnego dla wina światła i ciepła, trunek w pełni zachowuje swój smak, a butelki umieszczone w chłodziarce elegancko się prezentują. Sprzęt wyposażono także w system, który zadba o równomierną, optymalną wilgotność w jego wnętrzu. Model WCB1K54B24.1 doskonale wpisuje się w najnowsze trendy wzornicze. Zastosowano w nim Amica ComfortUse System z drewnianymi półkami, które niwelują szkodliwe dla wina wibracje i dodają chłodziarce subtelnej wytworności przez połączenie elementów natury i techniki. Użyteczność sprzętu podkreślają drzwi przestawne, gwarantujące wygodę użytkowania zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych, zaś specjalna konstrukcja kompresora i wentylatora zapewni cichą pracę oraz spokój domowników – szczególnie ważny, gdy winiarka znajduje się w otwartej kuchni, połączonej z salonem.

Chłodzenie wina

Przydatne funkcje i systemy

Oprócz funkcjonalnych rozwiązań należy wspomnieć o praktycznym użytkowaniu winiarek. Oświetlenie w nich zastosowane pozwala optymalnie rozświetlić wnętrze komory i ułatwia znalezienie pożądanej butelki, ale również efektownie oświetla przechowywaną kolekcję trunków, gdy przeszklone drzwi winiarki są zamknięte. Nadmiar światła i ciepła przyspiesza dojrzewanie wina i może negatywnie wpływać na jego smak i zapach, wytwarzając związki siarki. Producenci coraz częściej stosują oświetlenie LED, które nie tylko minimalizuje koszty eksploatacji, a także jest bezpieczne dla samego wina, ponieważ świecące diody generują znacznie mniej ciepła niż żarówka czy świetlówka. Funkcjonalne modele mogą być też wyposażane w profesjonalne wyświetlacze (również dotykowe), które dzięki elektronicznemu sterowaniu ułatwiają regulację temperatury i pozostałych parametrów pracy winiarki. Użytkownicy, którzy nie chcą, aby osoby niepożądane regulowały funkcje urządzenia ani też je otwierały, mogą wykorzystać zabezpieczenie przed dziećmi. W winiarkach często stosowanym rozwiązaniem są drewniane półki, wykonywane z rozmaitych, niekiedy nawet egzotycznych gatunków drzew, które nie tylko efektownie wyglądają i eksponują kolekcję, ale absorbują wilgoć i szkodliwe dla wina wibracje. Co ważne, producenci w swoich urządzeniach mogą stosować także uchylne półki, które pozwalają na regulację i dopasowanie ich do wielkości butelek. Mogą one być skonstruowane są również tak, aby możliwe było ustawienie na nich stojących butelek (dzięki temu można przechowywać już otwarte butelki). Drzwi w winiarkach są zwykle przeszklone, co pozwala na odpowiednie wyeksponowanie przechowywanej kolekcji wina, i wyposażone w filtr UV, który chroni trunek przed szkodliwym wpływem światła. Dodatkowo urządzenia mogą być również wyposażone w zabezpieczenia antywibracyjne, które chronią wino przed wstrząsami. Może być również dostępne automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi w razie ich niedomknięcia. Winiarki mogą mieć też możliwość wygodnego montażu drzwi na lewą lub prawą stronę, zależnie od miejsca usytuowania urządzenia i preferencji użytkownika. Takie rozwiązanie przydaje się chociażby podczas przemeblowania czy przeprowadzki. Dzięki temu łatwo dostosujemy kierunek otwierania drzwi do nowej aranżacji wnętrza, a nie aranżację wnętrza do tego, z której strony będziemy zmuszeni otwierać winiarkę.

Chłodzenie wina

Producenci stosują najczęściej drewniane półki, które niwelują szkodliwe dla wina wibracje i nadają przy tym chłodziarce elegancki wygląd.

Pojemność ma znaczenie

W chłodziarkach do wina istotną rolę z praktycznego punktu widzenia odgrywa pojemność urządzenia, która powinna być dopasowana do potrzeb użytkownika. Dla prawdziwych koneserów dobrego wina włoski producent AGD, firma Fulgor Milano, przygotował wyjątkowe urządzenie – winiarkę FWC 8841 TC X o szerokości 60 cm, która pomieści 41 butelek (o standardowej pojemności 0,75 l). W modelu tym zastosowano system obiegu powietrza Air+, znany również z innych urządzeń chłodniczych marki Fulgor Milano. Dzięki temu wewnątrz winiarki panuje równomierna temperatura, co sprzyja przechowywaniu tych wyjątkowych napojów alkoholowych. Co warte podkreślenia, model FWC 8841 TC X podzielony został na dwie strefy. W jednej z nich można ustawić temperaturę w zakresie od 5 do 12 °C, a w drugiej od 12 do 22 °C. Parametry urządzenia regulowane są za pomocą panelu dotykowego, a zaprogramowane wartości dla poszczególnych stref prezentowane są na odpowiednich wyświetlaczach LCD. Obudowa urządzenia została wykonana ze stali nierdzewnej i wykorzystuje powłokę zabezpieczającą przed pozostawianiem odcisków palców. Drzwi winiarki wyposażone zostały w stalowy uchwyt. Mogą być otwierane prawo- lub lewostronnie, co pozwala dostosować ten element do potrzeb użytkownika i ulokowania winiarki w zabudowie. Drzwi mają przezroczyste, ale przyciemniane szkło hartowane, które doskonale eksponuje zawartość winiarki. Wnętrze urządzenia może być dodatkowo podświetlane LED-ami. Winiarka ma 6 wyjmowanych drewnianych półek, które nadają jej stylowy wygląd, a do tego są praktyczne i wygodne w użytkowaniu, zwłaszcza że urządzenie ma również częściowo wysuwane prowadnice.

Pojemność

Nie tylko winiarki

Do przechowywania nie tylko wina, ale ogólnie pojętej żywności wykorzystywane są również tzw. witryny chłodnicze. Są to jednak modele, których kluczowym zadaniem jest przede wszystkim odpowiednie wyeksponowanie przechowywanych produktów. Najczęściej drzwi takich urządzeń, podobnie zresztą jak w winiarkach są przeszklone, a oświetlenie odgrywa tutaj kluczową rolę. Mimo iż witryny kojarzone są wyłącznie z urządzeniami profesjonalnymi (stosowanymi w sklepach i restauracjach), dzisiejsze aranżacje pomieszczeń pozwalają na użycie ich również w domowych warunkach. Pojemność witryn chłodniczych jest zróżnicowana. Dostępne są kompaktowe urządzenia o pojemności powyżej 80 l, jednak witryny uniwersalne osiągają nawet 500 l i więcej. Funkcjonalność tych urządzeń jest porównywalna z najbardziej innowacyjnymi lodówkami. Witryny zatem mogą mieć automatycznie zamykające się drzwi, fachowe systemy chłodzące regulowane elektronicznie, a także antybakteryjne elementy, takie jak uszczelki czy powłoki wnętrza. Co ważne, witryny są bardzo komfortowe w użytkowaniu – mogą mieć nożny pedał otwarcia drzwi, kiedy użytkownik ma zajęte ręce, czy automatyczne wyłączenie chłodzenia, kiedy drzwi zostają otwarte (szczególnie praktyczne w sklepach oraz hipermarketach). Ponadto stylistyka witryn jest dziś bardzo wyszukana i nowoczesna. Oprócz uniwersalnych witryn na uwagę zasługują profesjonalne lady chłodnicze wykorzystywane w gastronomii i przemyśle oraz regały chłodnicze, funkcjonalnie zbliżone do witryn.

Zalecane temperatury podawania wina

Zalecane temperatury

8–9 °C – lekkie białe wina oraz wina musujące i deserowe
10–11 °C – ciężkie białe wina oraz wina musujące
12–13 °C – pełne białe wina oraz niektóre wina deserowe
14–15 °C – lekkie, młode czerwone wina
16–17 °C – młode, złożone czerwone wina
18–19 °C – ciężkie, pełne i dojrzałe czerwone wina

2019-05-06

Kontakt z redakcją

Zapisz się do newslettera

© 2019 InfoMarket